Nyheter » 2012 » Juni » Gutta er klare for Sandefjord

Hvor vil du sitte?

Husk å bestille sesongkort før det bli fullt!

Sesongkort på nye Mjøndalen Stadion bestiller du her!

2009 | 2010 | 2011 | 2012 | Januar - Februar - Mars - April - Mai - Juni - Juli - September

Gutta er klare for Sandefjord


23.06.2012

Søndag er det hengekamp når Sandefjord kommer på besøk.

Sandefjord har hatt et serieåpning som vel er noe under pari for deres vedkommende og befinner seg et par poeng bak de brune. Om våre gutter har sjøltilliten i orden etter onsdagens seier er nok ikke Sandefjord noe dårligere stilt etter deres 3-1 seier over Vålerenga.

Vegards "ord for kampen" finner du i menyen til venstre - Gi meg en med svarte sko! Roars artikkel om motatanderen finner du under intervjuet med Knut og Bjarne.

 

MJØNDALEN IF – SANDEFJORD FOTBALL.

Klubben ble stiftet i 1998 som en ren elitesatsingsklubb som skulle sette Sandefjord og Vestfold  på fotballkartet for norsk toppfotball. Det var IL Runar og Sandefjord BK som etablerte klubben. Begge moderklubbene eksisterer fortsatt. Klubben overtok plassen til Sandefjord BK i 2.divisjon.
Allerede etter et år rykket laget opp i 1.divsjon etter å ha slått Fyllingen på bortemålsregelen. Etter dette har klubben hele tiden spilt i Tippeligaen eller Adeccoligaen.  Sin beste serieinnsats var 8.plass i Tippeligaen i 2009 under trener Patrick Walkers ledelse. I cupen spilte de finale i 2006, men tapte for Fredrikstad.
2010-sesongen var meget skuffende for klubben. Den endte sist i Tippeligaen.
Klubben spiller på Komplett Arena, et flott og moderne stadion som ble åpnet i juli 2007. Laget trenes i dag av Arne Sandstø som overtok etter Walker midtveis i 2011-sesongen. Sportslig leder er Arne Dokken som vi kjenner godt fra vårt distrikt. Sønnen Kenneth spiller for Sandefjord, men er som kjent fortiden skadet etter en stygg hodeskade. Flest kamper innehar Espen Bugge Pedersen som i 2010  forlot klubben for å vokte buret i Molde FK. Totalt sett er Sandefjord en av opprykkskandidatene uansett om det har buttet litt imot i det siste. Første gang MIF spilte mot et Sandefjordlag var så tidlig som i 1920 mot Sandefjord Ballkubb. Vi tapte vi 3-2 i kvalikkamp til NM. Vi møttes også i cupens 2. runde i 1971. Her vant vi 3-2 på Storstadion i Bugårdsparken. Neste gang i seriesammenheng var i hovedserien i 1949 der vi også tapte, den gang med 3-0.
I siste sesong vant vi 4-2 hjemme, men på Komplett Arena tapte vi hele 6-0, Mjøndalens største tap  i en obligatorisk kamp noensinne. De har hatt store utskiftinger i stallen føran denne sesongen. Vi kan nevne at de har mistet Espen Nystuen til LSK, Malick Mane til Sogndal og Benjamin Stokke er endt opp i brun drakt. I tillegg har Lars Sætra vendt hjem til Godset etter utlån. Av nye spillere nevner vi: Yaw Ihle Amankwah fra Brann, Jo Sondre Aas fra Ranheim og Cato Hansen fra Sogndal. Totalt har de mistet 8 spillere og fått 8 nye.

Som det fremgår foran er klubben som gjester Nedre Eiker i dag en nyskapning. Skal man skrive om fotballhistorien i Hvalfangerbyen så man søke i Sandefjord BKs historie. Klubben ble stiftet i 1917, men deres sportslige prestasjoner var ikke store før krigen. Jeg vil her fokusere på deres storhetstid, nemlig perioden 1945-60.

Rett etter freden i 19945 startet Ballklubben klatringen under ledelse av Jørgen Jahre, en dyktig forretningsmann og en stor fotballeder. Han ble senere  president i fotballforbundet. I 1945 kom de for første gang til 3.runde i cupen, men tapte 5-0 mot Lyn som senere vant hele cupen. Året etter klatret de til 4. runde, men måtte se seg slått av Selbak. De kvalifiserte seg til Hovedserien i 1948. Her forble klubben helt til nedrykket i 1962. En merkedag for klubben var 11. juni 1947. Thorbjørn Svensen debuterte på det norske landslaget mot Polen. ”Klippen” som han ble kalt ga seg ikke før han hadde spilt 105 landskamper. Dette er fortsatt norsk rekord. Samme år spilte for øvrig Thorbjørn på B-landslaget i bandy. Vi husker også klubbens hardspillende backer fra denne perioden Yngve Karlsen og Finn Gjerstad,  samt deres mangeårige toppscorer Arvid Havnås som spilte til han var over 40 år. Han var for øvrig Norges første registrerte toppscorer (Hovedserien 1949-50).
I hele denne perioden var klubben et stabilt og godt hovedserielag. I cupen spilte de seg fram til finalen i 1957 og 59. Begge endte dog med tap for henholdsvis Fredrikstad og Viking. På disse lagene spilte også balleleganten Hans Sperre, muligens bedre kjent som vår absolutt beste badmintonspiller på denne tiden. Mitt første møte med klubben husker jeg godt.  Det var i Sandefjord i 1960 i semifinalen mot Rosenborg. Trønderne (trollungan) vant 4-0 og entret norsk toppfotball for første gang. De slo jo senere Odd i finalen. Uken etter vant forøvrig Sandefjord over Rosenborg i serien med 5-2. Dette viser at fotballen til alle tider har verdt rund.

Uansett ønsker vi Sandefjord Fotball i deres helblåe drakter  (eller helrøde bortedrakter) og deres supportere ”Blåhvalene”  velkommen til Mjøndalen Stadion.

Roar N. Larsen

 
Våre samarbeidspartnere