Nyheter » 2011 » Juli » Bryne kommer på besøk

Hvor vil du sitte?

Husk å bestille sesongkort før det bli fullt!

Sesongkort på nye Mjøndalen Stadion bestiller du her!

2009 | 2010 | 2011 | 2012 | Januar - Februar - Mars - April - Mai - Juni - Juli - August - September - Oktober - November - Desember

Bryne kommer på besøk


03.07.2011

Jærbuene er motstander på søndag, og foruten Vegards innspill har Roar skrevet om de røde og hvite.

MJØNDALEN IF  -  BRYNE FOTBALLKLUBB.

Gjennom tidene har vi hatt mange harde dyster med jærbuene, spesielt på høyeste nivå i perioden 1975-1078. Bryne ble stiftet i 1926 som ren fotballklubb. Senere ble den en fleridrettklubb, men er i dag tilbake som ren fotballklubb. Det tok mange år før Bryne klarte å hevde seg på fotballarenaen. De kjempet faktisk i mange år om å bli den ledende klubben på Jæren. Draktene deres har også forandret seg flere ganger, men fra 1953 har de spilt i sine Arsenalinspirerte drakter. Gjennombruddet kom i 1964 da Bryne rykket opp i 2.divsjon, tilsvarende dagens 1.divisjon. Deres mest markerte spillere i denne perioden var Magnus Grødem og Johannes Vold. Den sistnevnte kjenner vi fra Nedre Eiker så vel som Bryne- og som Vikingspiller. Han er forresten Brynes toppscorer gjennom alle tider.
Men storhetstiden i Jærklubben startet med opprykket til eliteserien i 1975. På dette nivået spilte de i 13 år. Klubben erobret 2 sølvmedaljer i 1980 og 82. I 1987 erobret de Kongens Pokal etter å ha slått Brann. På sin vei til Ullevål ble bruntrøyene satt utenfor i 4.runde (2-2 i Mjøndalen og Bryneseier med 5-2 e.e.o. på Bryne). Klubben har avlet 15 A-landslagspillere. Den mest kjente er vel Arne Larsen Økland som senere ble profesjonell i Tyskland og Frankrike. Fremheves her skal også Gabriel Høyland som vel kan kalles mr. Bryne nr. 1, først som spiller og senere som trener og leder. Han har forresten flest kampen for Bryne (596). Klubben har også hatt en mengde dyktige trenere, jeg nevner her kun Reidar Kvammen, Kjell Schou Andreasen, Bjarne Berntsen og Kent Karlsson. Vi skal heller ikke glemme at spilleragenten Rune Hauge vel hadde sitt ”fotballstart” i Bryne.
Dagens klubber har mange fellestrekk. 2 seriesølv hver, begge er de eneste ”bygdeklubber” som er blitt norgesmestere, begge tilbrakte mange år på høyeste nivå. Etter nedrykk har begge klubber  vært opp en gang hver. Men Bryne har i disse årene aldri spilt lavere enn på neste høyeste nivå. MIF har jo hatt perioder med spill lenger ned i divisjonssystemet.
Det første møte mellom klubbene må ha vært i 1969 i 1.divisjon. Vi vant 2-0 hjemme og 2-1 på Bryne. I kampen på Bryne scoret Boye begge våre mål. Seiersmålet var et bevis på at det kan blåse hardt på Jæren. Fra 30 meter sendte han av gårde et skudd. Det var på vei både over og utenfor, men en Mjøndalsvennlig vind sørget for at ballen føk inn i krysset og vi forlot Jæren med seier. Jeg vil heller ikke forbigå opprykkskampen i 1991. Vi vant den avgjørende seriekampen hjemme mot Bryne og var klar for Tippeligaen.
Klubbene har spilt sammen de to seneste sesongene og begge klubbene har vunnet sine kamper på hjemmebane. Bryne trenes i dag av Tommy Bergersen med hovedansvaret. Spilleutvikler er Erik Fuglestad og sportslig leder er Tore Haugvaldstad, begge med solid aktiv innsats.
Personlig har jeg hele sesongen satt Bryne som en sterk opprykkskandidat, spesielt etter at spissene Marius Helle og Tommy Høiland vendte tilbake til ”moderklubben” før årets sesong, henholdsvis fra Stabæk og Viking.

Publikum skal være klar over at det er en storklubb som gjester Nedre Eiker i dag. Klubben er som alltid velkommen og det er også deres supportere organisert i ”B-Gjengen”

Avslutningsvis vil jeg ta med et intermesso som viser at det kunne være høyt temperament rundt kampene før i tiden også. Dette er hentet fra et cupoppgjør på Bryne i 1966. Vi var ikke aktører, men det var storklubben noen kilometer nedover langs elva. Klubbene hadde spilt 2-2 i Drammen. I omkampen på Bryne vant Bryne 2-1. Dette etter et meget omdiskutert mål av Johannes Vold, klar hands. Store tumulter oppsto. SIF fikk en mann utvist og hele laget ville forlate banen. Kampen ble stoppet i flere minutter, inntil en representant fra forbundsstyret som tilfeldigvis var til stede fikk roet SIFs ledere og kampen kunne fortsette. Dramatikken var ikke mindre av at kampen også måtte avbrytes i flere minutter fordi en vill schæferhund entret banen og ville være med.
Dette kun for å vise at alt var ikke bedre i gamle dager!


Roar Norheim Larsen
 

 
Våre samarbeidspartnere