Klubben » Mimrehjørnet » MIF-historier fra arkivet

Kvartfinalene mot Moss i -46

Da trakk vi Moss og spilte første kampen i Moss på en nyrenovert Melløs Stadion foran 10.300 tilskuere. Det ble påstått at det aldri hadde vært så mange fotballentusiaster fra Nedre Buskerud som hadde besøkt Østfold. Båt, buss, tog og privatbiler førte folket til Moss. Det kom over 200 privatbiler fra vårt distrikt og dette er et enormt antall med tanke på at dette var 2 år etter krigen sluttet. Noe forsinket forlot flere bilen stadion etter kampen riktignok. Noen hadde nemlig skåret i stykker flere dekk mens kampen pågikk. Men stemningen var nærmest elektrisk da dommeren kalte de to lags kapteiner Nils Eriksen og Jørgen Hval sammen før avspark, begge velkjente fotballnavn i Norge.

Om kampen ble det skrevet at den var hard og lite velspilt. Det blåste kraftig og fra og med 2. omgang kom også regnet. Resultatet ble 0-0 e.e.o.
Lagene hadde hver sin omgang og Moss hadde et lite overtak i ekstraomgangene. Hos Moss var Nils Eriksen og Thorkild Andersen gode, men best var keeperen Håkon Askerød. (rundt dette navnet kan vi mimre; Askerød og Vikings keeper Arthur Kvammen var uttatt til en landskamp på tredvetallet. Begge debuterte, Kvammen ble skadet og erstattet av Askerød. Begge fikk altså sin debut på landslaget i denne kampen, men de oppnådde aldri flere kamper med flagget på brystet!) Best på MIF var Øivind Høibak og Jørgen Hvaal gode, men kampens ener var Jørgens bror Kåre med tilnavnet ”Kjeksen”.
Kampen ble senere kjent som ”målløst på Melløs”.

Søndagen etter ble omkampen spilt på Marienlyst for 16.000 tilskuere. I runden før da MIF slo Snøgg var det 11.000 tilskuere. Det var virkelig stor fotballinteresse i disse første etterkrigsårene. Det ble en folkefest. Mjøndalen viste årsbeste, de viste en utpreget viljekraft og energi som patriotene satte pris på. I første omgang hadde våre gutter et klart overtak, mens andre omgang ble mer jevnspilt. MIF tok ledelsen 1-0 i det 17. minutt og for et mål. Tangerud skjøt i stolpen og ballen kom ut igjen og der kommer Alf ”jordfreseren” flyvende i luften og med hodet sendte han ballen i buret. En fotograf bak målet festet denne situasjonen på film og bildet av Alf Svendsruds flyvende heading prydet fotballforbundets kontor i en årrekke.
Allerede etter 4 min. i 2.omgang scoret Alf pånytt. Scoringen ble selvsagt møtt med bifall og foreningen spesielle ”menighet” kom fram med vår kampsang.
Willy Hammerborg som slet med en muskelbrist hadde ikke vært helt på topp i de første 45 minuttene, spilte seg stort opp i 2.omgang og sørget selv for 3-0 9 min. før slutt. Helt mot slutten reduserte Moss til 3-1 ved et skudd som gikk via tverrliggeren i mål.

Moss kan takke sine forsvarere Nils Eriksen og Yngvar Vindquist for at tapet ikke ble større. Hos de brune var Hilmer Knutsen i buret, sidebacken Roald Amundsen og Willy Hammerborg gode, men de beste var ”Jordfreseren” og Jørgen Hval. Om sistnevnte skrev imidlertid pressen at selv om han var god bør han ikke øde sin kraft på å hente ballen overalt på banen. Om wingene Anders Tangerud og Birger ”Baldur” Kristiansen ble det sagt at de viste at den korteste linje til mål er den rette og de innrettet seg deretter.
Etter denne seier over Moss var MIF klar for sin 9. semifinale. Jørgen Hval var deltager i 8 av disse.

Semifinalen ble spilt mot Fredrikstad i Plankebyen og resultatet ble 2-0 til FFK etter to scoringer av Knut Brynhildsen. Det første scoret han etter å ha snappet opp en ball fra vår keeper som sparket i bakken ved utspark fram 5-meteren.

 

Roar Norheim Larsen
 

 
Våre samarbeidspartnere