Klubben » Mimrehjørnet » MIF-historier fra arkivet

Da Thor redda straffe og livet

Året var 1992 og i bortekampen mot Tromsø på Alfheim i august reddet Thor Christian Nilsen straffe - og livet. Les den dramatiske historien under! Dette er fra VGs papirutgave den 12. august 1992. (Til info vant MIF kampen 0-3 etter to scoringer av Per Ivar Fornes og en goal av Lars Olsson.)

REDDET STRAFFE OG LIVET
BJØRN ARNE JOHANNESSEN RUNE S. BERTINUSSEN - VG papirutgave, 12.08.1992

Da Mjøndalens keeper, Thor Christian Nilsen (22), søndag gjorde et tigersprang og reddet straffesparket på Alfheim stadion mot Tromsø 35 minutter ut i første omgang, sprakk milten.

Med store smerter fortsatte han å spille, mens tre liter blod fløt ut i mageregionen. Først 10 minutter ute i annen omgang en halv time etter at milten sprakk ble han byttet ut og kom under legebehandling

Heldig som lever
Jeg er heldig som lever, sier Thor Christian Nilsen fra sykesenga på Regionsykehuset i Tromsø.

Hadde jeg ikke vært så nær lege, er det ikke sikkert jeg hadde overlevd, legger MIF-keeperen til. Tydelig redusert etter den to timer lange operasjonen kirurgene gjennomførte for å berge livet hans natt til mandag.

Arthur Revhaug, overlege ved Regionsykehuset i Tromsø, sier: En indre blødning kan være livstruende kort tid etter at skaden er inntruffet, men det beror selvsagt på hvor mye milten er ødelagt. Ved mistanke om slike skader må man oppsøke lege raskest mulig. En liten rift som forårsaker en liten blødning er ikke mer alvorlig enn at den gror av seg selv i løpet av kort tid, sier Revhaug.

Miltskader er ikke vanlig på fotballbanen. Blant idrettsfolk opptrer de hyppigst blant syklister fordi syklistene ofte får styret i magen ved velt

Blodet flommet
Mens lagkameratene jublet over årets første seier i eliteserien (30 over Tromsø), lå keeper-helten på operasjonsbordet med sin livstruende skade. Milten var så ødelagt at den måtte fjernes. Inne i mageregionen fløt tre liter blod på avveie. Det fortalte legene ham etterpå. I to timer arbeidet man på spreng på kirurgisk avdeling.

En voksen mann har mellom fire og fem liter blod i kroppen.

Legen har sagt det var en komplisert operasjon, og de måtte fjerne hele milten for å berge livet mitt, forteller Thor Christian Nilsen. Hvordan Thor Christian har klart å spille videre med den alvorlige skaden, er en prestasjon i seg selv. Hans sterke fysikk har trolig berget ham. Men så er han også kjent for å være en tøffing.

På de tre siste kampene hadde han bare sluppet inn ett mål for nederlagsdømte Mjøndalen.

Jeg kjente smertene etter at jeg hadde reddet straffesparket fra Bjørn Johansen. Jeg landet litt forkjært på gressmatta, og ble veldig slapp etterpå, forteller Thor Christian

Ærgjerrig
Den ærgjerrige målvakten, som har slitt lenge for å komme inn på laget, ville imidlertid fortsette. Han holdt det gående i en halv time til før han gikk av banen. På sidelinja svartnet det for han, og han ramlet bevistløs om.

Legen til Tromsø IL ante uråd, og fikk sendt Thor Christian i hui og hast på sykehuset.

Jeg har fått meg en støkk i livet, men jeg har ikke mistet lysten på fotball. Så snart jeg er frisk trekker jeg i keeper-drakten til MIF, sier Thor Christian.

Han kommer fra Vestfossen, og har spilt tre sesonger for bruntrøyene. I kveld skulle han mer enn gjerne ha spilt kvartfinale i cupen på Stavanger stadion mot Viking.

Guttene klarer seg nok uten meg. Det blir garantert noen spennende minutter ved siden av radioen her i sykesenga. Og kollega Henning Friise har en ting å gjøre: holde buret rent, sier Thor Christian.
Mor og far samt en av brødrene til Thor Christian har besøkt ham på sykehuset i Tromsø, og senga er omkranset av blomster. MIF-trener Leif Widen og lagkameratene har ringt og piffet opp humøret, og til helga kommer Thor Christian hjem til Mjøndalen.

MILTEN ligger på venstre side under mellomgulvet. Den veier mellom 400 og 500 gram og har en viktig funksjon for kroppens immunforsvar. Det er et blodfyllt organ, som ikke er ulikt en griselever. Man kan leve uten milt, men da må man gjennomgåvaksinasjoner og være ekstra på vakt ved infeksjoner. Ved store skader på milten blør man veldig mye på kort tid, og bør derfor oppsøke lege raskt. Vanlige symptomer er rask puls, lavt blodtrykk, blekt ansikt og svettetokter, samt store smerter i magen

 
Våre samarbeidspartnere