Klubben » Mimrehjørnet » MIF-historier fra arkivet

Dramaet i Bergen

Året var 1931 og det handler om cupen. Vi kom til kvartfinalen med 39-2 i målforskjell. Blant annet beseiret vi Start med 8-0 i i 4. runde på deres hjemmearena. Dette var første kamp mellom Start og Mjøndalen! I kvartfinale trakk vi Brann og som så mange ganger senere, kampen skulle spilles i Bergen.

Dette ble en fotballgyser for fulle tribuner. Etter en nervøs åpning kom MIF først til hektene og delvis dominerte. Jørgen scoret og vi ledet 1-0 til pause. Brann kan takke sin keeper Hugo Hofstad for at det kun ble dette ene målet i 1.omgang. I 2. omgang skiftet kampen karakter. Brann overtok føringen, kampen ble hard og ”knuffete” som det på den tids sportskommentarer. Brann utlignet, tok deretter ledelsen for deretter å trekke seg tilbake og ri på ledelsen. Men noen minutter før det var spilt 90 minutter ordnet Gubbe ekstraomganger. I ekstraomgangene tok Brann atter ledelsen og de ordnet også 4-2, men dette målet ble annulert til de rødes store fortvilelse. Med to minutter igjen klarte Sigurd Andersen til bergensernes store fortvilelse å berge omkamp.

Dramaet skjedde da lagene var på vei til garderoben. Sinte Branntilhengere slo ned vår keeper Sverre Nordby med paraplyer, men ved hjelp av politiet ble han sikkert ledsaget til garderoben. Jeg vil nevne to ting ved denne kampen. Den ble som en av de første kamper i Norge direkte overført til Mjøndalen via telefon og på vei hjem med toget hoppet flere av spillerne av på Gol og dro vider til Hemsedal. 3 dager med harejakt var oppladningen til omkampen. Omkampen ble spilt for ”fullt hus” i Drammen. Resultat til pause var 1-1 etter at Brann var det førende laget. Vi skal huske på at på dette Brannlaget spilte bl.a. Finn Berstad og Aleksander Olsen (Zanders), noe av de ypperste spillere Norge hadde før krigen. 2. omgang ble målløs og atter måtte lagene ut i ekstraomganger. Her tok Brann ledelsen etter 5 sekunder, men MIF snudde til 3-2 seier etter to mål av ”Gamleordføreren” Erling Andersen. I vår rikelige fotballhistorie er denne kampen en av de store.

PS. I semifinalen slo vi Fram Larvik 2-1 på Ullevål og var klar for finalen der vi møtte Odd. Kampen ble spilt i Larvik. Vi tapte 3-1. Taktikken ble ikke gjennomført ble det hevdet blant MIF-folket. Våre sidehalfer som begge var landslagsspiller spilte meget godt offensivt, men de glemte det defensive ansvaret og det var ODDs winger Olav Gundersen og Ragnar Pedersen som dominerte kampen. Nevnte Ragnar Pedersen er identisk med vår første landslagstrener for yngre landslag, en mann som satte fotball for juniorer og nedover i system.

Roar N. Larsen

Kvartfinalene mot Moss i -46

Etterkrigsgenerasjonen snakker så mye om semifinalene mot Viking i 1947 med bl.a. den ”evigværende” publikumsrekorden på 17.300 tilskuere på Marienlyst. Men jeg kan huske at det i grunn ble snakket like mye om kvartfinalen året før.

Les mer »

20-åra - de brune markere seg i norsk fotball

MIFs vei mot toppen gikk raskt Stiftet i 1910 og allerede 1918 nådde klubben 3. runde hvor de tapte 5-0 for storklubben Lyn med Gunnar Andersen i spissen. (NFFs første generalsekretær, landslagskaptein og i tillegg skihopper med verdensrekorden på 48 m. satt i Gustadbakken på Geihus.)
I 1921 nådde vi også 3. runde, men ble utslått av Odd etter omkamp. Den første kampen i Mjøndalen endte 1-1 etter 4 (fire) ekstraomganger.

Les mer »

Da Thor redda straffe og livet

Thor Christian Nilsen kom til Mjøndalen IF i 1990 som 20-åring. Denne episoden er fra MIFs siste år i Tippeligaen. Året var 1992 og i bortekampen mot Tromsø på Alfheim i august reddet Thor Christian Nilsen straffe - og livet. 

Les mer »

 
Våre samarbeidspartnere